Азербайджан

ноември 16, 2018 in -Чужбина, 2019, Азербайджан, Актуално, Година, Дестинация, Месец, Самолет, Септември, Транспорт

Print Friendly, PDF & Email

Азербайджан

3 - 10 септември 2019 г.

1590 лв.

АЗЕРБАЙДЖАН

Земята на природните чудеса и контрасти

8 дни

3 – 10 септември 2019 г.

1. ден Отпътуване от летище София, терминал ІІ полет до Баку 10.55 ч. Кацане в Баку на летище „Хейдар Алиев“ в 16.05 ч. местно време. Посрещане от местен представител. Трансфер до хотела. Настаняване в хотела. Около 19.00 вечеря в ресторант с национална кухня. Връщане в хотела. Нощувка.

2. ден Панорамната обиколка из историческата част на Стария Баку

Закуска. В 10.00 ч отпътуване за планината Янардаг /Горящата планина/– място на излизането на природния газ на повърхността, на 27 км от Баку, на Каспийско море. От 5.век за тази планина се разказват легенди. Храма на поклонниците Атяшгах е показателен за съществуването на зароастризъм в древен Азърбайджан. Храмът е под егидата на ЮНЕСКО от 1998 г. Шестъгълно пространство с олтар по средата. Посещаван от хиляди туристи. Следобед: от 14.00 ч. начало на панорамната обиколка из историческата част на Стария Баку – Вътрешния град Ичери Шехер /ЮНЕСКО/, Моминската кула от 12.век; джамията Джума от 12.век; Караван сарай от 14.век; дворцовия площад Ширваншах от 15.век; центъра на Гейдар Алиев; най-удивителните футуристични постройки от 21.век. Вечеря в ресторант. Връщане в хотела в 21.00 ч. Нощувка.

3. денРезервата Гобустан, вулкана Грязи и разглеждане на новия град Баку

Закуска. В 09.00 ч отпътуване за Националния резерват Гобустан със скални рисунки и предмети на хора от праисторическата епоха. Това са известните скални рисунки, датиращи от преди 40 000 години. Те показват националната култура на Азербайджан, която е съчетание от най-добрите традиции на Изтока и Запада. Древните жители, населявали тази територия, оставят своето послание за техния очарователен свят, изпълнен със заклинания, ритуални танци и мъдри приказки. Продължаване към вулкана Грязикален вулкан. В Азербайджан има около 300 кални вулкани, в морето, по брега и на сушата. Това е рядък шанс да се видят такива вулкани на толкова кратко разстояние. Температурата на този вид вулкани обикновено е постоянна и е много по-ниска от тази на магмените вулкани. Най-често температурата на им варира от 100 °C до 2 °C, като някои даже се използват за кални бани. Свободно време за обяд. Разглеждане на улиците на новия град Баку, еклектика на стиловете от 19 – 20 в. Колекция от национални азърбайджански килими в Националния музей. Посещение на Планинския парк с изглед към града. Връщане в хотела. От 19.00 ч вечеря в ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

4. денГабала

Закуска. В 10.00 ч. отпътуване за Габала /около 3 часа/ – най-старият град в Азербайджан. В продължение на 600 години той е бил столица на древната Кавказка Албания, както се споменава в писанията на историците от І в. По-късно в арабски източници Габала е наречен Хазар. В околностите му има много исторически и архитектурни паметници. На разстояние от 15 км се намират руините на древния град, който е на около 2000 години. Районът е богат на орехови и кестенови гори на около 500 годишна възраст. Наричат района Азербайджанската Швейцария. Посещаваме албанска църква от 4 – 8 век; село Хазра – историческия музей на региона. По пътя се прави спирка в Лагич – Исмаилинския район – малък средновековен град, един от известните в Кавказ със своите занаяти и търговски къщи. Тук правят кожени изделия, оръжие, гравирани предмети, кухненски съдове, дърворезба в работилничките пред очите на туристите. Настаняване в хотела около 15.00 ч. Свободно време. Вечеря в ресторант. Връщане в хотела. Нощувка.

5. ден Панорамна обиколка на Габала, водопада „Седемте красавици“, Туфандаг

Закуска. Панорамна обиколка на Габала. Около 12.00 ч отпътуване за село Нидж – уникален резерват, в който живеят потомци на албанци. Те са запазили културните традиции и обичаи. Посещение на Удинския храм.
След това се посещава водопада „Седемте красавици“ – от 7 каскади. На туристите е разрешено да се изкачват до петото стъпало. Не се препоръчва изкачване на хора с проблеми на сърцето и високо кръвно налягане. Разходка с лифт в Туфандаг /планината Ураган/ – 1660 м н.в. – в най-високо разположения планиннски курорт в Азърбайджан, построен през 2014 г. Връщане в хотела. Вечеря в ресторант. Нощувка.

6. ден Шеки

Закуска. Екскурзия до Шеки /около 1.30 ч. /. Пристигане. Настаняване в хотела. Посещение на средновековната крепост Керван Сарай. Посещение на Двореца на хановете, историческия музей и занаятчийски работилнички. Екскурзия до село Киш – тук живее най-старото население на Кавказ още от времето нва Албанската държава 1 век от н.е. Тук се намира и стара отбранителна крепост в превод „Идваш – виждаш“. Тук е и бюст на най-великия пътешественик Тур Хайердал. Връщане в хотела. Вечеря в ресторант. Нощувка.

7. денЗакуска. В 10.00 ч. Отпътуване за Баку /около 3 часа/. Пристигане около обяд. Настаняване в хотела. В 18.00 ч. Вечерна екскурзия „Огньовете на Баку“. Панорамна разходка из осветения град. Връщане в хотела. Вечерта – галавечеря в ресторант с жива музика. Връщане в хотела. Нощувка.

8. ден – Закуска. Трансфер до летището. Полет в 08.05 ч. до София. Кацане на летище София, терминал II в 09.55 ч. местно време.

Цена: 1590 лв. /настаняване в стая двойка/

Доплащане за самостоятелна стая 330 лв.

Цената включва: самолетен билет: София – Баку – София с Buta Airways; летищни такси, транспортни услуги с местен автобус и всички трансфери; хотели 4* местен екскурзовод по време на целия престой; всички входни такси за забележителности и музеи, изброени в програмата; 7 нощувки – 7 закуски – 7 вечери; всички екскурзии по програмата; туристическа медицинска застраховка за 15 000 евро; водач-екскурзовод и преводач по време на целия престой от ТА „Селена тур“.

Цената не включва: входна виза за Азербайджан /уточнява се допълнително/; обеди; бакшиши; лични разходи

Важно: възможна е промяна на полета, за което ще бъдете своевременно уведомени
Екскурзията се осъществява при набиране на минимален брой от 16 плащащи туристи. Срокът за уведомяване при ненабиране на този брой е 30 дни преди началото на пътуването. За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане. При пътуване на лица под 18 години без придружител те се нуждаят от декларация за родителско съгласие за напускане на България, нотариално заверена и подписана и от двамата родители. За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

Първа вноска – 800 лв. /до 30 май 2019 г./

Доплащане – до 60 дни преди пътуването

Условия за анулации:

1. При отказ до 60 дни преди датата на пътуването се удържа 50 % от цената на самолетния билет.
2. При отказ до 30 дни преди датата на пътуването се удържа депозита.
3. При отказ до 20 дни преди датата на пътуването се удържа 50 % от общата цена.
4. При отказ до 10 дни преди датата на пътуването се удържа пълната сума – 100%.

Построен върху местност, обитавана още от палеолита, древният град Баку разкрива доказателства за зороастрийско, арабско, персийско, османско и руско присъствие по тези земи. Вътрешната част от града е съхранила до голяма степен крепостните си стени, датиращи от началото на 12 век. Средновековната кула пък (Giz Galasy) е построена върху по-ранни структури, датиращи от 7 и 6 век пр. Хр. Отсреща е дворецът Ширваншах (Shirvanshahs), който е е една от перлите на архитектурата на Азербайджан.
Вътрешният ограден град Баку е един от малкото оцелели средновековни градове в Азербайджан. Той напомня лабиринт от тесни улички с големи пренаселени сгради и малки дворове. Стените, които обграждат града са построени през 12 век от Menutsshochr Shah и изцяло реставрирани през 19 век. Повечето сгради датират още от 18 век, но са заобиколени от по съвременни паметници, повечето концентрирани в равнинната част на града. Кулата, за която споменахме по-горе, е разположена в югоизточната част на Ихери Шехер (Icheri Sheher). Този уникален паметник на азербайджанската архитектура е построен на два пъти. Изумителната цилиндрична структура нараства до 8 етажа. Всеки етаж е покрит от плитък свод с централен отвор. Долните 3 етажа са построени прес 7 и 6 век пр. Хр. Предполага се, че там се е помещавала астрономическа обсерватория или храм на огъня. За това говорят шахти, разположени в ниши в задната част на втория и третия етаж. Изглежда са били предназначени да провеждат природен газ, който да осигури гориво за „вечния пламък“. Основната част на кулата е като че ли кръгла, но с проекция на изток, която сочи към изгрева по врме на равноденствията. Етажите са свързани чрез стълбища, вградени в стените, и са осветени от малки, тесни прозорци.

Дворецът Ширваншах е построен през 15 век на най-високата точка в града, на един от хълмовете на Ихери Шехер. Строен е по времето на Ширваншах Калилула I и неговия син Фардук. Комплексът се състои от няколко елемента: жилищна част, диванкане, мавзолей на Ширваншах, джамия с минаре, бани (хамам) и мавзолей на астролога Сеид Яха Бакуви. Дворецът бил сериозно повреден от руски военноморски бомбардировки през 18 век и голяма част от горните му части били унищожени. Реставрацията се извършва в периода 18-ти 20-ти век. Съкровища от двореца, първоначално взети от Табриз, биват прехвърлени в двореца Топкапъ в Истанбул. Старият град на Баку е вписан в обектите на Световното наследство на Юнеско.

Селена Тур е лицензиран туроператор с удостоверение за регистрация № 03709.
Селена Тур ООД е застрахована в ЗАД „ДаллБогг:Живот и Здраве“ АД
със застрахователна полица № 0800004029/20.06.2018 валидна до 22.07.2019

 
Направи заявка по тази оферта:
Дати на пътуване:
Име, Фамилия:
Брой туристи:
Тел. за връзка:
E-Mail:
Забележки:
Моля въведете текста в картинката: