Лятна почивка в Пампорово / 8 дни /

май 14, 2019 in 2019, Автобус, Актуално, България, Година, Дестинация, Летни почивки, Месец, Почивки, Събитие, Транспорт, Юли

Print Friendly, PDF & Email

Лятна почивка в Пампорово / 8 дни /

30 юни - 7 юли 2019 г.

490 лв.

1. ден: Отпътуване от София от пл. Руски паметник в 08:30 часа по посока София – Пловдив – Асеновград – Пампорово. Кратка почивка за кафе-пауза и посещение на Асеновата крепост – беседа с местен екскурзовод. Отпътуване за к.к. Пампорово. Пристигане в хотела. Настаняване. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2. ден /понеделник/: Закуска. По желание: допълнителна екскурзия до Кулата „Снежанка“ и манастира “Свети Пантелеймон”. От 10.00 до 15.00 ч. Манастирският комплекс “Св. Пантелеймон” се намира на пътя между Пампорово и Смолян. Основан е от българка мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството през 1988 г. и се прекръства на Христина. Църквата “Св. Пантелеймон” е изградена с дарения за три години и през 1998 г. е осветена от митрополит Арсений. Година по-късно тя е дарена на Пловдивската митрополия. На 27 юли 2006 г. на храмовия празник се прави първа копка на нова църква с патрони, считаните за светци лечители Св. Св. Козма и Дамян. През 2008 г. фондацията на Христина дарява и този храм на Пловдивската митрополия. В манастирския комплекс има аязмо, жилищни помещения, стаи за преспиване на болните, кухня с трапезария. Голямата популярност на манастира се дължи на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски умения и пророчески дарби. Болни хора от различни краища на България ходят там с надежда да получат лечение и напътствия. В обителта се прави курбан в началото на месец май. Много хора се събират и за храмовите празници на св. Пантелеймон (27 юли) и св. св. Козма и Дамян (1 юли). Телевизионната кула се намира на едноименния връх Снежанка (1926 м). Изграждането и е започнало през 1973 г., а пет години по – късно е построена и въведена в експлоатация. Със своите 156 м височина, кулата се е превърнала в най – разпознаваемия символ на к.к Пампорово.Телевизионната кула „Снежанка“ е включена в списъка на 100–те национални туристически обекта.
Връщане в хотела около 15.00 ч. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3. ден /вторник/: Закуска. По желание: допълнителна екскурзия до пещерата Ухловица близо до с. Кошница и град Смолян. От 09.30 ч. до 18.00 ч.
Пещерата „Ухловица“ е открита и изследвана от пещерен клуб „Студенец“, град Чепеларе, от Георги и Димитър Райчеви през 1968 – 1969 г. Дълга е около 460 м, от които 330 м са благоустроени. Намира се на 1040 м надморска височина. Средната температура е 10 – 11 °C. В края на пещерата се намира синтровият Бял водопад (известен и като Ледения водопад). В пещерата се срещат коралити.Пещерата е на няколко етажа. На горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на 4 дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба.Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло. Около 12.00 ч. отпътуване за планинския град Смолян. Следва посещение на най-големия Планетариум с астрономическа обсерватория в България. Той започва своята дейност през 1975 г. и е един от най-посещаваните туристически обекти в града. Планетариумът осъществява изследователска, образователна и популяризаторска дейност. След приключване на сесията следва посещение на Историческия музей в Смолян. Музеят е най-големия в Средните Родопи. Съхранява веществената памет на обитателите на най-високите части на планината през различните исторически периоди, от праисторическите времена до съвременността. Помещава се в специално построена сграда, ситуирана в модерния административен център на града. Връщане в хотела около 18:00 ч. Вечеря. Нощувка.

4. ден /сряда/: Закуска. По желание: допълнителна екскурзия в Триградското ждрело – пещерата „Дяволското гърло“ – Буйновското ждрело – Ягодинската пещера. От 09:00 ч. до 18.00 ч. Отпътуване за пещерата „Дяволско гърло” като преминаваме през Триградското ждрело. От хижа “Тешел” се пътува с малки бусове. Ждрелото е най-величественото от всички в България – на второ място по дължина след Буйновското ждрело. Разположено в по поречието на река Триградска в Западните Родопи и е само на 1,5 км северно от село Триград. Неповторимата красота на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера „Дяволското гърло”, която е част от него. Посещение на пещерата „Дяволското гърло”. Ще имате възможност да вървите по стъпките на Орфей до мястото, където според легендата се спуснал в Подземното царство в името на любовта си към Евридика. При хижа “Тешел” с малки бусове отпътуваме до Ягодинската пещера, която се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Температурата е между 6 и 8 ° С целогодишно, а влажността над 90 % (като в повечето пещери).
Връщане в хотела около 18.00 ч. Вечеря. Нощувка.

5. ден /четвъртък/: Закуска. По желание: допълнителна екскурзия до Роженската обсерватория и Роженските поляни. От 10.00 ч. до 14.00 ч. Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е разположена на родопския връх Рожен, на 1750 м надморска височина. Обсерваторията е открита през 1981 г. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите. Местността Роженски поляни се намира в Родопите, под връх Рожен. През тях минават туристически маршрути до Пампорово, връх Перелик, Орфеевите скали, Смолянските езера. Рожен става мястото, където близки и роднини се срещали веднъж в годината, за да се разтушат, да разменят новини, пекли чевермета, пеели песни под съпровода на вълшебната родопска гайда и утешавали мъката си. С течение на времето Рожен се превръща в най-голямата сцена на родопската песен. Тук се ражда самобитният гайдарски оркестър “Сто каба гайди”, символ на събора. От Рожен излита и песента “Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска, за да кацне на борда на космическата станция “Вояджър”, в търсене на чужди цивилизации. Връщане в хотела около 14.00 ч. Свободно време. Вечеря. Нощувка. 6. ден /петък/: Закуска. По желание: допълнителна екскурзия до град Чепеларе. От 10.00 ч. до 17.00 ч. Посещение на Етнографския музей и занаятчийската работилница за гайди. За обяд специално родопско меню или това са специфичните родопски ястия:пататник, родопски клин, родопски сарми, родопска наденица. Обедът е включен в цената. Свободно време за посещение на Музея на карста и Музея на ските. Връщане в хотела около 17.00 ч. Вечеря. Нощувка.

7. ден /събота/: Закуска. По желание: допълнителна екскурзия до архетектурен резерват Широка лъка и село Гела. От 10.00 ч. до 16.00 ч. Село Широка Лъка се намира на 11 км. от Пампорово. Разположено е на двата бряга на река Широколъшка, в подножието на Западните Родопи и Чернатица на 1060 м надморска височина. Широка лъка е известна със своите автентични родопски къщи – Згуровската, Учиковската и Григоровската къщи. Една от интересните забележителности е построената през 1834 г. църква „Св. Богородица“. Иконостасът на църквата е уникален по своя стил. Предполага се, че е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф от Самоков. Съществува и хипотезата, че самите те са изографисали църквата. В близост до църквата се намира старото училище, построено през 1835 г. Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. В Широка лъка се намира Националното училище за фолклорни изкуства. В свободното време посещение на етнографския музей. Около 14:00 ч. отпътуване за село Гела. Селцето е известно не само заради културата, която съхранява, но и също така като здравен и енергиен център. Счита се за едно от трите най-силни енергийни места в България, наред с Рупите и Кръстова гора. Името му се споменава в ранните старогръцки писмени паметници, като родното място на легендарния музикант Орфей и като светилище на Дионисий. Всяко лято на 20 юли (Илинден) се провежда събор на селото на параклиса „Св. Илия“. Село Гела е известно и с Националното гайдарско надсвирване. То се провежда през първата събота и неделя на месец август.
Връщане в хотела около 16.00 ч. Свободно време. Празнична РОДОПСКА ВЕЧЕР: жива музика и родопско меню. Нощувка.

8. ден /неделя/: Закуска. Отпътуване в 10:30 ч. за София. Посещение на Бачковския манастир „Успение Богородично“, който е ставропигиален манастир край село Бачково. Той е вторият по големина български манастир след Рилския. Разположен удачно на неголяма тераса, вдясно от поречието на Чепеларска река, до с. Бачково, на 10 км от Асеновград. В почивните дни и на големите църковни празници хиляди вярващи, поклонници и туристи посещават Обителта. Идват да се поклонят на светинята или просто да прекарат няколко часа сред манастирския покой или в красивите му околности. Микроклиматът на обградената от върховете на Родопите манастирска котловина е много благоприятен, лете прохладен, а през зимата сравнително мек. Това позволява в манастирската градина да се отглеждат всички видове зеленчуци, а от плодовете край него зреят дори смокини. Отпътуване за София в 15.00 ч. Пристигане на пл. Руски паметник около 18.30 ч.

Цена: 490 лв. /при настаняване в двойна стая/
Доплащане за самостоятелна стая 130 лв.

Аванс 100 лева при записване, доплащане до 20 дни преди пътуването.

Цената включва: транспорт с лицензиран и категоризиран автобус; 7 нощувки със закуски и вечери в хотел 3 звезди /богата блок-маса/, включително заключителна РОДОПСКА ВЕЧЕР с жива музика и родопско меню; посещение на Бачковския манастир; туристическа медицинска застраховка; водач – екскуровод от агенцията;

Цената не включва: посещение на Асеновата крепост – билет и беседа 4 лв.;

полудневна екскурзия до кулата „Снежанка“ и манастира “Свети Пантелеймон” с включена входна такса за Кулата – 10 лв.;

целодневна екскурзия до пещерата „Ухловица“ и град Смолян с включени входни такси за пещерата, Планетариума и Историческия музей – 25 лв.;
целодневна екскурзия в Триградското ждрело и Буйновското ждрело – пещерата „Дяволското гърло“ и Ягодинската пещера с вкл. входни такси – 25 лв;
полудневна екскурзия до Роженската обсерватория и Роженските поляни с включена входна такса – 10 лв.;

целодневна екскурзия до град Чепеларе, с включени входни такси в музеите и специален родопски обяд – 25 лв.;
целодневна екскурзия до архетектурен резерват Широка лъка и село Гела, с включени входни такси – 15 лв.;

Важно: Екскурзиите се провеждат при минимум 25 плащащи туристи.

Настаняването е в хотел Форест Глейд *** . Разположен сред борова гора. Уютни апартаменти и студиа, стилно обзаведени и топли. Във всяка стая има ТV и WI-FI. Апартаментите разполагат и с кухненски бокс, оборудван с необходимата бяла техника. А в стаите „Делукс“ мебелите са ръчно изработени от дърво. Предлага се релакс в център с минерална вода. Има лоби-бар, румсървис, закрит и открит басейн.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията 40. Краен срок за уведомяване на туристите, ако не е набран този брой: 7 дни преди пътуването.

За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

Селена Тур е лицензиран туроператор с удостоверение за регистрация № 03709.
Селена Тур ООД е застрахована в ЗАД „ДаллБогг:Живот и Здраве“ АД
със застрахователна полица № 0800004029/20.06.2018 валидна до 22.07.2019

 

Направи заявка по тази оферта:
Дати на пътуване:
Име, Фамилия:
Брой туристи:
Тел. за връзка:
E-Mail:
Забележки:
Моля въведете текста в картинката: