МЕЗДРА- фестивал на Средновековието

април 25, 2019 in 1-дневни и уикенди, 2019, Автобус, Актуално, България, Вид, Година, Дестинация, Еднодневни, Май, Месец, Транспорт, уикенди

Print Friendly, PDF & Email

МЕЗДРА- фестивал на Средновековието

18 май 2019 г.

19 лв.

Кътчета, които не сме посетили

КАМЕННОТО СЪКРОВИЩЕ НА МЕЗДРА- фестивал на Средновековието

 

Земя, като една човешка длан…. Но ти за мен си цяло мироздание, че аз те меря не на разстояние, а с обич, от която съм пиян!”

Георги Джагаров.

1. ден: 09.00 ч. – отпътуване от София, пл. Руски паметник по маршрут: София – Ботевград – Мездра – Лютиброд / Ритлите / – Своге – Нови Искър – София. Преминаваме през Ботевград и за кратко се озоваваме в град Мездра, пред Археологическия комплекс „Калето”.… Тук на хълма над река Искър, се подгответе да се впуснем в 70-вековно приключение, да видим следи от древността и да си подарим едно уникално изживяване….Ще станем съпричастни на демонстрации в юбилейното издание на Петия „Фестивал на средновековните традици, бит и култура – Калето – Мездра”. Ще се потопим в историята, ще се докоснем до бита и културата на обществата , населявали крепостта, а въздухът ще бъде наситен със стара музика, средновековни танци, медовина и гозби. Ще трепери от звъна на саби и тътена на щитове, оцветен от боляри, знатни ромеи и сурови воини….

И ако е останало още място в душите Ви след това опиянение, ще се отправим към село Лютиброд в края на Искърското дефиле, където се открива чудна гледка към скалното образувание „Ритлите”. Ритлите е природна забележителност, разположена на площ от 123 хектара на левия бряг на река Искър над село Лютиброд. Представлява четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 м, а под тях преминава жп линията. Името на природната забележителност идва от прилика със страничните прегради на волска кола (ритли). По зъберите личат останки от стари крепостни зидове – източно от скалите се е намирало селището Коринтград, наричано от местните хора Коритенград. В района на Коритенград са намерени останки от повече от девет средновековни български църкви, между които раннохристиянска базилика от V-VI век. Най-запазена е църквата “Св. Георги”, датираща от X-XIIв. Коритенград не съществува от ХVІІ в насам, а част от жителите му, които се разселили в различни посоки,са основали днешното село Лютиброд. Около 16.00 ч. отпътуване към София. Пристигане около 18.00 ч.

Цена: 19 лв.

Забележка: Входът за празника е СВОБОДЕН. Без заплащане.

Цената включва: транспорт с лицензиран и категоризиран автобус; туристическа медицинска застраховка; водач – екскуровод от агенцията;

Цената не включва: лични разходи

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията 40. Краен срок за уведомяване на туристите, ако не е набран този брой: 7 дни преди пътуването.

За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

Селена Тур е лицензиран туроператор с удостоверение за регистрация № 03709.
Селена Тур ООД е застрахована в ЗАД „ДаллБогг:Живот и Здраве“ АД
със застрахователна полица № 0800004029/20.06.2018 валидна до 22.07.2019

 
Направи заявка по тази оферта:
Дати на пътуване:
Име, Фамилия:
Брой туристи:
Тел. за връзка:
E-Mail:
Забележки:
Моля въведете текста в картинката: