Скопие – Охрид – манастира ” Св. Наум” – по стъпките на Цар Самуил

ноември 28, 2018 in -Чужбина, 2019, Автобус, Актуално, Година, Гърция, Дестинация, Майски празници, Македония, Месец, Септемврийски празници, Транспорт, уикенди

Print Friendly, PDF & Email

Скопие – Охрид – манастира ” Св. Наум” – по стъпките на Цар Самуил

7 – 9 юни и 21 – 23 септември 2019 г.

170 лв.

Осоговски манастир – Скопие – Охрид – манастира „Св. Наум“

 

Възможност да посетите любимите места на  Цар Самуил –
Преспа и о-в „Св. Ахил“ в Гърция

 

 

   

 

   

 

Дати: 

7 – 9 юни; 

21 – 23 септември

 

 

1. ден – 07.30 ч. – отпътуване от София, пл. „Руски паметник“ по маршрут: Кюстендил – ГКПП „Гюешево“ – Скопие. Пристигане в града около 11.00 ч. Разглеждане на старата и новата част до 15.00 ч. Отпътуване за Охрид. Пристигане в Охрид около 18.00 ч. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

2. денЗакуска. По желание: В 07.30 ч. отпътуване за Гърция, покрай град Битоля. Преминаване на границата между Македония и Гърция близо до град Флорина и отпътуване за Малкото Преспанско езеро /Лимни Микри Преспа/ и остров “Св. Ахил” – останките от средновековния град Преспа, построен от цар Самуил през Х век. Посещение на голямата базилика “Св. Ахил”, където през 1965 г. е открита семейната гробница на Самуиловия род, както и самия гроб на цар Самуил. Около 15.00 ч. връщане през ГКПП към Македония. Отпътуване за Охрид. Пристигане около 19.00 ч. в хотела. Вечеря с жива музика. Нощувка.

Важно! Оставащите туристи през този ден самостоятелно се разхождат в Охрид и ползват такси от/до хотела.

3. денЗакуска. От 08.30 ч. до 13.30 ч. панорамна обиколка на Старата част на Охрид, Билянините извори и манастира „Св. Наум“ с местен екскурзовод. Около 14.00 ч. следобед отпътуване за България. Пристигане в София около 21.00 ч. на пл. «Руски паметник».

Цена: 170 лв. на човек в двойна стая

/самостоятелна стая – доплащане 60 лв./

Цената включва: транспорт с лицензиран и категоризиран автобус; гранични и пътни такси и паркинги в Македония; 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3 звезди в района на Охрид; едната вечеря с жива музика; панорамна туристическа обиколка на Охрид, Билянините извори и манастира «Св. Наум» с местен екскурзовод; туристическа медицинска застраховка; разходка и разглеждане на новата част на Скопие; водач – екскурзовод от ТА по време на цялото пътуване.

Цената не включва: входни такси за посещаваните обекти в Старата част на Охрид и манастира «Св. Наум» – около 10 лв.; целодневна екскурзия до Гърция: малкото Преспанско езеро с гроба на Цар Самуил на о-в «Св. Ахил»,  с включени гранични такси за Гърция доппл. 30 евро / при мин. 25 туристи /, ползване на климатик в стаите — 5 евро на ден на стая; лични разходи;

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40. Краен срок за уведомяване на туристите, ако не е набран необходимия брой: 7 дни преди датата на пътуване. Пътуването в Република Македония се осъществява с лична карта или  международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на връщане. При пътуване на лица под 18 години без придружител те се нуждаят от декларация за родителско съгласие за напускане на България, нотариално заверена и подписана и от двамата родители.

За пътуването не се изискват допълнителни имунизации или хигиенни предпазни мерки.

Знаете ли, че ………

През 977 г. Самуил предприема походи в Тракия, Тесалея и Пелопонес, като освобождава българските земи, проявявайки изключителна упоритост и постоянство. От Лариса пренася мощите на Св. Ахил в специално построената църква на о-в ”Свети Ахил” в Преспанското езеро и превръща Преспа в своя главна резиденция. Така за едно десетилетие Самуил успява да утвърди българската власт в западните части на Балканския полуостров. През 997-998 г. цар Самуил предприема голям поход по Адриатическото крайбрежие и покорява сръбските княжества. Пленява княза на Зета Иван Владимир и го оженва за дъщеря си Теодора-Косара. Другата си дъщеря Мирослава дава на Ашот Таронит и го прави управител на Драч /днешния град Дурас – Албания/. С династичен брак урежда и отношенията си с унгарците, като жени Гаврил Радомир за дъщерята на унгарския крал Геза. Така Самуил успява да установи българската власт до Адриатическото крайбрежие и Карпатите и да получи международно признание. Самуил получава сърдечен удар и умира на 6 октомври 1014 г. Властта над българското царство е поета от сина му – Гаврил Радомир (1014-1015).

Гробът на цар Самуил е открит през 1969 г. в църквата ”Св. Ахил”  на острова със същото име в Преспанското езеро.  Преспа е последната столица на Самуил.
Този български владетел се нарежда по величие и трагизъм до най-прославените български ханове и царе. Един ”непоколебим по сила и ненадминат по храброст мъж” – по определенията на византийските хронисти – успява в продължение на повече от 3 десетилетия да запази и утвърди българската власт в западните части на Балканския полуостров и да ги присъедини към Тракия, Мизия и Отвъддунавска България. По времето на Самуил държавата отново достига и дори надминава размерите на „Симеонова“ България.

 

Харесайте ни във Фейсбук!

 
Направи заявка по тази оферта:
Дати на пътуване:
Име, Фамилия:
Брой туристи:
Тел. за връзка:
E-Mail:
Забележки:
Моля въведете текста в картинката: